Interview Question Answers

Fresher Interview Question Answers.

Friends, job interview series की  ये चोथी Interview Question Answers पोस्ट है ,उम्मीद है आप सबको पहेली, दूसरी और तीसरी पोस्ट पसंद आई होगी, अगर आपने पहेली दूसरी तीसरी पोस्ट नहीं पढ़ी है तो जरुर पढ़ लें .दोस्तों इस पोस्ट में आप सबको Fresher interview मे पूछे जाने वाले कुछ सवाल और उसके जवाब दिए हुए हैं . इन question की तय्यारी करने का मतलब ये नहीं है की इन्हें रट्टा मारा जाए ये सब इस लिए है की आप सबका mental clarity बना रहे . आप इस question और answers को समझ कर अपने जुमले मे बोल सकें , और जवाब बना सकें.इस पोस्ट से उम्मीद है आप सबको बहुत फायेदा होगा और interview में जाते समय आपका confidence level improve होगा.

1. Tell me about your self ? मुझे अपने बारे में बताओ ?

Ans- Good morning madam/sir.

First of all thank you for  giving me this opportunity to introduce myself.

My name is Rahul Yadav.

About My Education Qualification.

I have done my MBA with finance stream from Mumbai university, in Vikas College, Vikhroli, in the year of 2014.

I have completed my B.Com graduate in S.M Shetty college at Powai. in Mumbai university.

I did my Schoolings in K.V.M vidalaya, Powai. that’s I did both my S.S.C and H.S.C over there.

I belong to the family of five. my father is an Merchant. my mother is home maker.My brother is preparing civil’s exam and my sister studying inter.

I am good in programming languages C, C++, and Java and very much interested in HTML , CSS, ASP.Net and SQL.

I interested area of finance and marketing.

My strength are self confidence, positive attitude, hard work.

My weakness is I can easily believe every one and I can’t speak well and hesitate in front of a crowd.

My hobbies are.

Watching News Channel. Playing Cricket. Reading book.

My short term goal is any good job in MNC.

My long term goal is good entrepreneur.

Thanks’s to given me golden opportunity.

2. Why Should I hire you ? मैं आपको नियुक्त क्यों करूं ?

Ans- Sir , I know that I’m fresher but by utilizing my strength, capability and talent I can go to the higher position in this company. Everyone starts with a point of beginning and if you gave me the chance to show my ability I can prove my self with the help of my knowledge. As beginner I need a platform to prove myself and I think your company is the right place to explore my skills, and I want to be a part of your success. I will do by level best for improvement of this company.

3. What are your Strength and Weakness? आपकी  ताकत और कमजोरी क्या हैं ?

Ans- My Strength : Positive attitude, I am polite, I have an excellent Communication Skills, Fast learner, Friendly Attitude, Patience, Perfection, Smart worker.

My Weakness are : Emotional person, I don’t give up, Need Improvement with Mathematical problems, Sensitive, Serious worker, I can easily believe to every one, sometime over confident.

4. Why do you Want to work at our Company ? क्यों आप हमारी कंपनी में काम करना चाहते हैं ?

Ans- Sir I am Fresher I want a good Platform to start my Carrier and all my skills. For my profession its very important to be member of an organization which Provide Excellence work Culture, and good platform. so I think that your Company is the best one to Satisfies all those things I want to do.

5. What is the Difference Between Confidence and Over Confidence ? आत्मविश्वास और अति आत्मविश्वास के बीच अंतर क्या है ?

Ans- Just a Small Difference, if I say I am Suitable for this job it’s my confidence but if I say I am the only one suitable for this job it’s my over confidence.

I Can Do It (Confidence).

I Only Can Do It (Over Confidence)

6. What is the Difference Between Hard work and Smart work ? कड़ी मेहनत और स्मार्ट काम के बीच अंतर क्या है ?

Ans- Hard work gives Good Results.

Smart work gives the Best results within a very short span of time.

Smart work- It’s related our Mind , And

Hard work- It’s related our Body.

7. How do you Feel about Working Nights and Weekends ?

Ans- Sir it Depends on the Situation if you talk about all nights and weekends I can’t do but Sometimes Work is very important and company needs me so I can do.

8. Can you Work Under Pressure ? आप दबाव में काम कर सकते हैं ?

Ans 1- Yes I can Work Under Pressure because Pressure Makes Perfectness in the work, if there is no Pressure during work, We Become Lazy. In the pressure we try to obtain our actual output.

Ans 2- Sir , I believe that if we love what we do, we Never Feel the Pressure. and we must Always be Ready to face the Upcoming Challenges. So I Think I can do well.

9. Are you Willing to Relocate or Travel ? आप स्थानांतरित या यात्रा के लिए तैयार हैं ?

Ans- Yes sir, It is best Opportunity to Learn New Things from New People of New Culture in New Environment.

10. What Are Your goals ? आपके लक्ष्य क्या हैं ?

Ans- Sir, My short Term Goal is to Work in a Reputed Organization Like Yours Where I can Enhance my Technical Skills and Knowledge.

My Long Term Goal is to see your Company at top Most Position Where I am one of the Person Responsible for that.

11. What Motivates you to Do Good Job ?

Ans- Sir, Appreciation and Criticism both Motivate me to do a good job. The drive of learning New things, New Challenges and Job Satisfaction also contribute a lot in motivating me.

12. What makes you angry ? आपको किस बात पर गुस्सा आता है ?

Ans- Its a Human nature so I also get angry sometimes if my work is getting interrupted by someone but I have patience , I don’t like to Hurt anyone I know how to handle such situation patiently even at my work place or at home.

13. Give me an Example of your creativity ? मुझे अपनी रचनात्मकता का एक उदाहरण दे ?

Ans- Sir creativity means to make Innovative from Basic things. My Creativity is I learn from my mistakes and try to make failure in success.

14. How Long would you expect to work for us if Hired ?

Ans- Sir , Everyone wants to make progress in life and even I do As far as the company rewards me for my hard work I would be a part of it.

Ans- Sir ,As long as I have the Career Growth, Job Satisfaction, Respect and a Healthy Environment I don’t need to change my company.

15. Are not you Overqualified for this Position ?

Ans- No sir , I am not at all overqualified because no one was over qualified without experience.

16. Describe Your ideal Company location and job ?

Ans- I think, every job and place is ideal. its up to us how we adapt to the environment and enhance our skill.

17. What are your Career Options right now ? अभी  आपके करियर विकल्प क्या हैं ?

Ans- Right now my carrier option is to get placed in a reputed company like yours. If given an opportunity for me to work in your company , I would like to enrich my professional skills and will contribute myself for the growth of the company.

Ans- Right now my career option is to get selected in your company and if selected through this interview I will try my best to be an efficient employee.

18. What are your Outside Interests ?

Ans- My Outside Interests are watching movie and listening music. I want spent time with my parents. I spend some time for net surfing with my laptop to know the new things.

19. Would you lie for the company ?

Ans- Probably I would say no for lie. But if condition persists that my lie will help thousand of persons and it not giving any impact to other persons than I will really agree with lie. My one lie result lot of success and happiness to other without hurting others rights than I expect to do this

20. Who has Inspired you in your life and Why ?

Ans- My Inspiration is my mother, She may be the home maker but she controls’s and manages everything in the home. Her treating with everyone inspired me a lot .She never share her sadness with everyone but the happiness . I have learnt lot from her like hard working, getting the work done, discipline etc……

21. How Much Salary Do you Expect ? आप कितना वेतन उम्मीद करते हैं ?

Ans- Sir, as  I am fresher , Salary in not Important to me but I need a Platform to show my knowledge . I hope every company does not pay salary less than the market value.

22. Tell me Something about our Company ? मुझे हमारी कंपनी के बारे में कुछ बताएं ?

Ans- It is one best fastest growing company in India. the work environment of the company is very good. People feel proud to be part of the company . Its has many branches across the world so I have good opportunity to show my talent.

23. If you Won $10 million Lottery ,would still work ? अगर आप $ 10 मिलियन लॉटरी जीत जाते हैं , तो अभी भी काम करेंगे ?

Ans- Sir I definitely continue my work. because in my point of view easily earned money will leave us easily.

24. Where do you See yourself Five Years from now ? आज से पांच वर्ष बाद आप खुद को कहां देखते हैं ?

Ans- After five year I see my self as a efficient, skill full and holding a responsible position in your organization. Where I utilize all my skills and dedication for the development of the organisation.

25. Do you Have any Question for me ? आप मुझसे कुछ सवाल पूछना चाहेते हैं ?

Ans- Thank you Sir for giving me this opportunity . After my overall performance till now if I got selected what I need to improve and if I’m not selected how can I succeed further can you give any advice sir.

26. Rate yourself from 1 to 10 scale.?1 से 10 के पैमाने पर अपने आप को कितना  दर देंगे ।

Ans- Just Answer between 5 to 8 never be over confident.

Ans- I Will rate myself at 7 out of 10. As I am not perfect man who can do wonders but I assure you if I get a chance to prove myself I will surely add some more points in the scale of 10.

 

दोस्तों उम्मीद है आप सबको यहाँ पर जो interview question answers  दियें गए हैं help full होगा interview के लिए ,धीरे –धीरे और भी interview से related question और answers  यहाँ पर पोस्ट किया जायेगा . www.indiabix.com पर भी जाके आप अधिक जानकारी लेसकते हैं interview से related आप अपने सवाल मुझे comments के द्वारा पूछ  सकते हैं ,या achhisoch.com@gmail.com पर अपने question मेल (mail) कर सकते हैं. धन्यवाद :

Please follow and like us:

achhisoch

यदि आपके पास हिंदी में कोई प्रेरणादायक कहानी , Article, Computer Tips, सामान्य ज्ञान, या कोई महत्वपूर्ण जानकारी है जो आप हमारे साथ Share करना चाहेते हैं तो आप हमारी ID:achhisoch.com@gmail.com पर भेज सकते हैं, पसंद आने पर हम उसे आपके नाम और फोटो के साथ यहाँ Share करेंगे. धन्यवाद!

12 thoughts on “Interview Question Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *